Vaša, naša ordinacija

ULTRAZVOK

ULTRAZVOK

Ultrazvočna diagnostika je enostaven, neinvaziven in neboleč način preiskovanja telesa. Deluje na podlagi signalov visokih frekvenc, ki jih s posebno tehnologijo pošiljamo na točno določene dele telesa in zajemamo v sliko. Pri tem ne uporabljamo nobenih invazivnih posegov ali radiacije.

Sodobna polprevodniška elektronika je ultrazvočne naprave izboljšala in opremila do te mere, da je ultrazvočna diagnostika postala nepogrešljiva v ginekologiji in porodništvu, obenem pa že uspešno nadomešča tudi nekatere invazivne preiskave v interni medicini, posebej v kardiologiji in radiologiji.

Na vratu lahko z ultrazvokom pregledujemo žleze slinavke (lahko zaznamo vnetje, odkrivamo kamne v izvodilih in tumorje), bezgavke na vratu (vnetja, maligna obolenja).

V ortopediji je ultrazvok prva preiskovalna metoda za odkrivanje spremembe v predelu ramenskega sklepa, komolca in gležnja, kot tudi za prepoznavanje poškodb in obolenj različnih mehkih tkiv gibal (kit, vezi in mišic). Manj pogoste so v ortopediji preiskave kolenskega sklepa in kolka.

Ultrazvočna preiskava genitalnih organov se izvaja leže. Za boljši prikaz se na kožo nanese neškodljiv gel. Med preiskavo je zaželeno aktivno sodelovanje med zdravnikom in pacientom. Preiskava je neboleča.

S pomočjo ultrazvoka neinvazivno in neboleče preiskujemo tudi ledvice, sečevod, sečni mehur, prostato ter opravljamo ultrazvočno oceno praznjenja mehurja in volumna zaostalega urina.

Z ultrazvokom trebuha ugotavljamo prisotnost proste tekočine v trebušni votlini in preverjamo prostato, stene prebavil, stene žil, jetra, žolčne vode, žolčnik, vranico, trebušno slinavko, nadledvično žlezo, sečila idr.

NAROČANJE

Puhova ulica 9a,
2250 Ptuj

Za naročilo je potrebno predložiti:

  • številko e-napotnice ali št. zdravstvene kartice
  • telefonsko številko
Prijaznost, dostopnost, spoštovanje.

Zavedamo se kako pomemben je topel sprejem, odprtost za pogovor, dostopnost.
Posebej se posvetimo pacientom s strahom pred zaprtim prostorom.

Naša ostala diagnostika