Vaša, naša ordinacija

Računalniška
tomografija

RAČUNALNIŠKA TOMOGRAFIJA

Računalniška tomografija (CT) je natančno slikanje posameznih delov telesa v plasteh s pomočjo rentgenskih žarkov in sodobne računalniške tehnologije. Slikanje z računalniško tomografijo igra zelo pomembno vlogo pri diagnosticiranju bolezni. Gre za izredno uporabno diagnostično orodje, saj sodobni CT aparati danes zmorejo posneti stanje že v nekaj sekundah.

Ta preiskovalna metoda omogoča, da lahko vzrok, mesto in razširjenost bolezni opredelimo natančneje od klasičnega rentgenskega slikanja, saj zaradi boljšega kontrasta razlikuje med različnimi tkivi, kot so kosti, mišice in maščoba. Namesto opazovanja zunanjih obrisov kosti in organov, CT ustvari popoln tridimenzionalni računalniški model opazovanega dela telesa.

Za računalniško tomografijo (CT) potrebujemo veliko manj časa kot za ostale 3D diagnostike. Z uporabo kompleksnih algoritmov za računalniško obdelavo rezultatov skeniranja nam ta metoda omogoča, da pridobimo sliko tkiv, ki se razlikujejo po gostoti, z natančno opredelitvijo meja samih organov in prizadetih območij v obliki odseka. Zaradi svoje natančnosti je postal CT temelj diagnosticiranja zdravstvenih bolezni. Izvaja se brez ali s sočasno aplikacijo kontrastnega sredstva.

Računalniška tomografija brez kontrasta je slikanje telesa s pomočjo rentgenskih žarkov. Računalnik podatke, ki jih dobimo s presvetlitvijo telesa z rentgenskimi žarki, pretvori v slike, ki jih nato pregleda zdravnik – radiolog. Celoten proces preiskave traja približno 10 minut. Med preiskavo ležite popolnoma mirno na premični mizi in upoštevate navodila osebja, še posebej takrat, ko vas prosijo, da zadržite dih. Vsako gibanje namreč močno vpliva na kvaliteto slike.

Pri računalniški tomografiji s kontrastom vam apliciramo še kontrastno sredstvo, ki vsebuje jod. Kontrastno sredstvo je potrebno, da lahko bolj zanesljivo opredelimo bolezenske spremembe v telesu. Vbrizga vam ga posebna črpalka v žilo skozi venski kanal. Po preiskavi s kontrastom je potrebno opazovanje 30 minut, zaradi možnih, vendar zelo redkih reakcij na kontrastno sredstvo. Nato vam odstranijo venski kanal in s tem je preiskava končana.

NAROČANJE

Puhova ulica 9a,
2250 Ptuj

Za naročilo je potrebno predložiti:

  • številko e-napotnice ali št. zdravstvene kartice
  • telefonsko številko
Prijaznost, dostopnost, spoštovanje.

Zavedamo se kako pomemben je topel sprejem, odprtost za pogovor, dostopnost.
Posebej se posvetimo pacientom s strahom pred zaprtim prostorom.

Naša ostala diagnostika