Vaša, naša ordinacija

Magnetna
resonanca

MAGNETNA RESONANCA

Slikanje z magnetno resonanco je tehnika, pri kateri lahko prostorsko odvisnost obnašanja atomskih jeder v magnetnem polju prikažemo kot dvodimenzionalno sliko. Uveljavila se je kot neinvazivna medicinska diagnostična tehnika, za katero se pogosto uporablja kratica MRI (Magnetic resonance imaging).

Magnetna resonanca je metoda slikanja človeškega telesa, ki ne uporablja rentgenskega sevanja in nima dokazanih neželenih učinkov. Gre za neboleč postopek, primeren predvsem za preiskovanje možganov, hrbtenice, velikih sklepov, ožilja in trebušnih organov.

V DSD Ptuj preiskave opravljamo na superprevodnem MR aparatu moči 1,5 TESLA. Slike pacient pridobi na pacientovem portalu https://www.dsd.si/pacientov-portal/ pisno mnenje zdravnika specialista radiologa pa po pošti, najkasneje 10 dni od obravnave.

Slikanje z magnetno resonanco (MR) se je pokazalo kot dobra pomoč pri lokalizaciji raka na prostati. Tradicionalna MR prostate je temelj morfološkega slikanja s standardnimi T1 in T2 prilagojenimi sekvencami.

Glavni namen MR slikanja glave je opredelitev in lokalizacija bolezenskih procesov v glavi, kar omogoča nadaljnje preiskave (npr. biopsijo) ali zdravljenje (npr. operacijo).

MR omogoča neboleče, zdravju neškodljivo preiskovanje stanja hrbtenice. Posebej izvajamo MR vratnega, prsnega, ledvenega in križnega predela hrbtenice.

MR podaja jasno sliko obkostnih struktur, zato velja za vodilno metodo pri preiskavah velikih in malih sklepov ter mehkih tkiv gibal (mišice, kite). S preiskavo se dobro pokažejo vse najmanjše poškodbe vezi in krvavitve v sklepih ter raztrganine in krvavitve v mišicah.

NAROČANJE

Puhova ulica 9a,
2250 Ptuj

Za naročilo je potrebno predložiti:

  • številko e-napotnice ali št. zdravstvene kartice
  • telefonsko številko
Prijaznost, dostopnost, spoštovanje.

Zavedamo se kako pomemben je topel sprejem, odprtost za pogovor, dostopnost.
Posebej se posvetimo pacientom s strahom pred zaprtim prostorom.

Naša ostala diagnostika
Skip to content